XXI Jornada Retail de Comertia. L’èxit i la rebel·lia de les empreses del comerç amb ànima

350 professionals del món empresarial assisteixen a la XXI Jornada Retail de Comertia que analitza les empreses amb ànima i el seu impacte a la societat.

Alfons Cornella, Ona Carbonell, Joan Font, Anna Sorli, David Sánchez i Mario Alonso Puig reivindiquen el lideratge, l’ètica i la rebel·lia dins el món empresarial.

Barcelona, a 15 de novembre de 2023. – Comertia ha reunit fins a 350 empresaris i directius vinculats al món del retail en motiu de la XXI Jornada Retail de  Comertia celebrada a l’Auditori AXA. El lema de la Jornada ha sigut Empreses amb ànima: cap a un nou paradigma i ha comptat amb grans experts com Alfons Cornella, Ona Carbonell i Mario Alonso Puig i empresaris com Joan Font, Anna Sorli i David Sánchez com a ponents. El context geopolític i econòmic ha generat un gran impacte en el món del retail. Les botigues s’han hagut de reinventar per sobreviure i el consumidor ha canviat els seus hàbits de consum i d’oci. Els negocis de retail han fet créixer el valor global de la marca per diferenciar-se encara més de la competència. Compartir per competir, diu el lema de Comertia.
Parlaments de benvinguda
Durant el seu discurs de benvinguda, el president de Comertia, David Sánchez, ha alertat que les empreses han resistit “una tempesta gairebé perfecta” i que l’efecte inflació fa que “les vendes es mantinguin en valor, però no en volum i això perjudica greument el marge”. Així doncs, ha reclamat que la inversió en creixement hauria d’estar exempta d’impostos, tot recordant que “fa molts anys que a Catalunya havíem de rebre una pluja de milions en inversions però el cert
és que les empreses sobretot hem pagat una pluja freda i llarga de pressió en forma d’impostos i préstecs a mig i llarg termini”.

El president de Comertia ha posat de manifest que “els comptes estan al límit” després d’una dècada de crisis immobiliàries, econòmiques, globals, pandèmiques i geopolítiques, així com la pressió fiscal, la inseguretat jurídica o la reforma laboral. Així doncs, ha demanat una regulació justa i coherent de l’impost de successions, repartir “millor” els Fons Next Generation i donar una pròrroga d’aquests ajuts durant els propers anys, alhora que ha reclamat més col·laboració publicoprivada i una reforma de l’administració en termes d’eficiència, proximitat, formació, incentius i millora contínua.

Per concloure, Sánchez ha reivindicat la filosofia de l’emprenedor, la figura de l’empresari, de l’autònom i del comerç amb ànima. “Necessitem a Barcelona recuperar l’esperit elèctric de la modernitat, de la Barcelona cosmopolita i amb ganes de menjar-se el món, aquella Barcelona que tothom volia visitar i on tothom volia treballar, consumir i invertir. La Barcelona que era un pol d’atracció econòmica i social. Recuperem la Barcelona olímpica, la Barcelona retail friendly i la Barcelona que és capital del comerç i de les empreses i els treballadors amb ànima. És el nostre moment”, ha afegit.

El secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, ha destacat la feina de Comertia per al conjunt del comerç i el capital local de les empreses de triple impacte: econòmic, ambiental i social. “Ens trobem en una doble transformació, de les administracions i les empreses”, ha assegurat poc abans de detallar també que el sector comercial té “una competència ferotge en l’era digital”. “Volem mantenir aquest model català de comerç que és integrar els nous formats de l’era digital i posar en valor el comerç de proximitat”, ha explicat.

Per la seva banda, la regidora de Promoció econòmica i Treball de l’Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil, ha destacat Barcelona com a “la primera ciutat a posar una taxa a Amazon per protegir el comerç local” i ha alertat dels reptes socials, especialment laborals i la transformació digital i verda. “Aquesta edició de la Jornada de Retail de Comertia és la constatació que el comerç és el primer sector que detecta els canvis de la societat, per això és important que aquestes empreses tinguin voluntat i ànima”, ha afegit.

Rebel·lia a l’empresa (Alfons Cornella)
El fundador de Curiosity Atelier, Institute of Next & Infonomia, Alfons Cornella, és un gran defensor del concepte de rebel·lia i ha assegurat que “no hi ha cap altre camí que atrevir-se i equivocar-se no és un problema”. Durant la seva ponència, Cornella ha parlat del projecte Edgers, dels set atributs i de qui i com són els inconformistes sistèmics. “És el moment de començar a pensar en la rebel·lia com una forma de funcionar. Hem de ser més rebels per canviar l’status quo”, ha destacat. Ha animat els empresaris a fer-se noves preguntes, provar coses noves, tenir una mirada diferent, orientar-se al futur i veure quines oportunitats hi ha. “El marge és que et comprin una cosa que no tenen en un altre lloc”, ha explicat.

L’èxit, qüestió de mentalitat (Ona Carbonell)
Ona Carbonell és doble medallista olímpica en natació sincronitzada i primera dona amb més medalles mundials de la història i actualment és una gran experta en lideratge d’alt rendiment i impacte. Durant la seva ponència, ha explicat com superar les adversitats, alhora que ha destacat la importància de treballar en equip, el poder d’adaptació a cada situació, la cultura de l’esforç, la conciliació i la maternitat, la importància de la marca i els valors o com prendre decisions i jugar-s’ho tot en qüestió de minuts. Després de més de 12.500 hores de treball, ha insistit que “el fracàs és el camí de l’èxit” i que l’èxit és una barreja de talent natural, mentalitat i sort. “Unes abandonen, d’altres es queixen, però la millor s’adapta i lluita. Apassiona’t, treballa de valent, adapta’t, fuig de la mediocritat, no et rendeixis, no viatgis sola i no tinguis por del fracàs”, ha afegit.

Taula de debat: Lideratge i ètica
Els empresaris Anna Sorli (Sorli), Joan Font (Bon Preu) i David Sánchez (Dormity i Comertia) han analitzat què és una empresa amb ànima i han debatut sobre el lideratge, l’ètica, les polítiques enfocades als treballadors, la cultura empresarial o el repte de captar i retenir talent dins la realitat empresarial i el món que ens envolta. El president i director general de Bon Preu, Joan Font i Fabregó, ha reclamat que necessitem bones empreses per tenir “un bon país”, alhora que les empreses estan obligades a ser “rendibles i competitives”. “Un país modern no pot tenir una administració encarcarada, ha de tenir una administració àgil per a les empreses i per a tot.

S’han de pagar impostos amb una certa racionalitat i perspectiva i les empreses ens hem de posar al costat de la gent que busca feina”, ha reflexionat.

En aquest sentit, l’administradora de Sorli, Anna Sorli, ha demanat a les administracions que estiguin més a prop de les empreses i que facilitin la seva activitat perquè “l’empresa és una part important d’aquesta societat”. El fundador i CEO de Dormity, David Sánchez, ha fet una crida a la generositat empresarial i a tenir clar els valors d’una empresa en el moment de contractar talent.

La mentalitat de les empreses amb ànima (Mario Alonso Puig)
El doctor Mario Alonso Puig és un gran expert en motivació, creativitat, comunicació, treball en equip i lideratge. Durant la seva conferència final ha explicat quina és la mentalitat de les empreses amb ànima i com és i en què consisteix el triangle format per persones, planeta i propòsit. “El més difícil és executar idees. La ment és l’instrument de l’ànima i fabrica pensaments”, ha insistit just abans de destacar el poder de la il·lusió i la visió compartida per transformar les nostres vides. “L’ego és l’oposat a l’ànima. L’ànima enamora i fa que les persones comparteixin projecte”, ha conclòs.

Un any més, Comertia agraeix la seva participació a tots els ponents, als sponsors AXA i CaixaBank i a tots els global partners que són Factor Energia, Splio, Huawei, Mercanza i Banc Sabadell, així com els media partners Difusión Sport, The New Barcelona Post i Distribución Actualidad.

Més sobre Comertia
Comertia representa 58 empreses que representen 120 marques comercials repartides en 4.000 punts de venda a Catalunya, a la resta de l’Estat i a tot el món i dona feina de forma directa a més de 35.000 persones i factura en el seu conjunt 4.000 milions d’euros per any.