Les vendes dels establiments de Comertia augmenten un 5,3% al desembre respecte del mateix mes de 2019

La restauració estima que ha deixat d’ingressar un -16% de facturació aquest mes de desembre a causa de les actuals restriccions. En conjunt, Comertia calcula el descens de vendes se situa en el -4,6%.

Tres de cada quatre empreses ha tingut problemes de personal aquest mes a causa de les baixes per contagi d’Òmicron.

La dada de previsió de vendes per a la campanya de Reis se situa en un -4,7%.

No obstant, per la campanya de rebaixes de gener, preveu un augment de vendes del 9,8%.

Barcelona, a 4 de gener de 2022. – L’augment de contagis i les actuals restriccions han llastrat aquest mes de desembre les vendes d’alguns sectors de Comertia respecte el mateix mes de 2019, especialment Alimentació no bàsica (-5,2%), Restauració (-2,8%) i Moda (-0,3%). Els sectors que han estat més afavorits en vendes han estat l’Alimentació Bàsica (20,7%), Complements de la persona (10%), Llar (9%) i Oci i Cultura (6%).

L’indicador de vendes dels establiments de Comertia ha mantingut vendes positives, amb un creixement del 5,3% aquest mes de desembre en comparació amb el mateix mes de l’any 2019. Aquestes dades de vendes es tradueixen en un 58% d’empreses que han tingut augments i un 42% que les ha disminuït.

Per a la restauració, les actuals restriccions en el comerç li han suposat anul·lacions de reserves i reducció d’aforament, que quantifiquen amb una disminució de vendes en conjunt del -16%. Pel conjunt de les empreses Comertia, l’afectació de les vendes es situa en un -4,6%.

Les vendes dels mesos de març, abril i maig de 2021vs 2019 només tenen en compte els establiments oberts.

El portaveu i president de Comertia, David Sánchez, ha volgut recordar a les Administracions que “qualsevol anunci de restriccions ha d’anar acompanyat de compensacions directes per a les empreses de restauració i comerç.”

Davant del context actual, els empresaris no es mostren optimistes amb la campanya de Reis, i opinen que les vendes seran un -4,7% per sota de la campanya de 2019. Ara bé, els comerciants esperen remuntar les vendes per rebaixes, amb una previsió d’augment del 9,8%.

Noves contractacions i baixes per Òmicron

Aquest mes de desembre, gairebé una de cada tres empreses (31%) ha fet noves contractacions, el 57% ha mantingut plantilla i l’11% l’ha disminuït. I el gran repte per al 74% de les empreses ha estat gestionar els torns per cobrir les baixes de personal per contagi de la nova variant. D’aquest 74%, el 9% de les empreses s’ha trobat amb més del 20% de la plantilla de baixa, i el 65% de les empreses ha tingut entre el 0 i el 20% del total de la plantilla de baixa per l’Òmicron.

Preocupacions principals dels empresaris de cara a 2022

L’augment de la inflació, l’evolució de la Covid amb les noves variants, els alts preus de l’energia i l’alt cost de la logística són les principals preocupacions dels empresaris de Comertia de cara a aquest nou any.

Pel que fa a les vendes online segueixen creixent a bon ritme, amb una mitjana d’augment de 115,6% aquest mes de desembre respecte el mateix mes de 2019.

En conjunt, el pes de la venda online de les marques de Comertia ha representat de mitjana un 7,2% sobre la facturació total. Desglossant per categories s’observa un comportament del consum força estable mes a mes. El sector Moda (9,6%) segueix liderant les vendes online, seguit de la Restauració (9,1%), Oci-Cultura (9,1%), Complements de la persona (3,5%), Alimentació (3,4%), Automoció i serveis (4%) i per últim, Llar (3,1%).

Les empreses de Comertia han obert 8 establiments aquest mes de desembre i han tancat 1.

Més sobre l’indicador
L’Indicador de Retail Comertia és un informe mensual real que serveix com a diagnòstic a curt, mitjà i llarg termini, sobre la realitat del sector en aquells aspectes clau per a la mostra d’empreses representada: ocupació, nombre d’establiments i vendes, totals i per sectors d’activitat.
Metodologia: Enquesta online als empresaris de Comertia, del 31 de desembre de 2021 al 4 de gener de 2022.
Inici de l’indicador de Retail Comertia: octubre 2010. Més informació: www.comertia.net.