Les vendes dels establiments Comertia milloren però segueixen un -12% per sota del període pre-Covid

La tendència de vendes comença a ser positiva a partir d’aquest mes de maig, tot i que lluny encara de la previsió de recuperació del consum.

Les empreses familiars de retail demanen al nou govern de Catalunya col·laboració per a la millora de la competitivitat de les empreses.

En conjunt, les empreses de Comertia han obert 9 punts de venda al maig i el 40% de les empreses té previst noves contractacions al mes de juny.

El consum es recupera lentament, segons l’indicador de retail Comertia. Aquest mes de maig, tot i la fi de l’estat d’alarma i la prolongació d’horaris d’obertura de la restauració, les vendes dels establiments de Comertia han tingut un resultat de 12% per sota del mateix mes de l’any 2019. El 35% de les empreses ha augmentat les seves vendes i un 65% les ha disminuït.

Gràfic de vendes per categories, mes de maig 2021 vs maig 2019

Els dos sectors d’activitat que han tingut un promig de vendes positiu aquest mes de maig han estat: Alimentació Bàsica (14%) i Equipament de la Llar (7,3%). La resta de sectors encara no s’ha recuperat del sotrac, especialment Oci i Cultura, amb una disminució de vendes del -45,4%. Comparat amb mesos anteriors, s’observa com l’alimentació bàsica ha reduït augment per cedir vendes a la restauració, la qual, tot i la disminució del -27,7%, ha tingut un resultat més favorable que el mes anterior (-41%). La tendència de vendes en la resta de sectors també millora, tot i que més lentament del que estava previst.

Per accelerar el ritme de recuperació econòmica, les empreses familiars de retail demanen al nou govern de Catalunya col·laboració per a la millora de la competitivitat de les empreses. Entre les peticions, els empresaris demanen més promoció del consum intern, l’eliminació de l’impost de patrimoni i contenció en l’impost de successions, equitat en l’impost de societats entre grans i mitjanes empreses, i ordenació en l’activitat online en el nostre territori.

Pel que fa a les vendes online:

Han augmentat un 82,8% al mes de maig, respecte al maig de 2019

Aquest mes de maig les vendes online s’han situat un 82,8% per sobre dels temps pre-covid. Si es manté aquesta tendència els pròxims mesos constatarem un canvi d’hàbits en el consum.

De fet, el gràfic de vendes online per sectors d’activitat d’aquest mes de maig, respecte al maig de 2019, ja dóna indicis de la consolidació del consum online en la majoria de sectors, especialment Llar (147,8%), Alimentació (139,7%), Complements de la persona (104%), Moda (59,5%), Restauració (51,5%).

El 65% dels empresaris ha mantingut plantilla i el 35% l’ha incrementat, i de cara al mes de juny, el 40% té previst augmentar plantilla.

Les empreses de Comertia han obert 9 establiments i han tancat 2 aquest mes.

La previsió de vendes dels empresaris pel mes de juny 2021 vs 2019 és molt optimista, projectant un augment de vendes de +40,3%

Més sobre l’indicador
L’Indicador de Retail Comertia és un informe mensual real que serveix com a diagnòstic a curt, mitjà i llarg termini, sobre la realitat del sector en aquells aspectes clau per a la mostra d’empreses representada: ocupació, nombre d’establiments i vendes, totals i per sectors d’activitat.
Metodologia: Enquesta online als empresaris de Comertia, de l’1 al 4 de juny de 2021.
Inici de l’indicador de Retail Comertia: octubre 2010.

NOTA: L’Indicador de Retail Comertia analitza les vendes totals de maig de 2021 respecte 2019.