Els establiments de Comertia han vist caure les seves vendes un 13,8% durant el mes d’abril respecte al mateix mes de l’any 2019, principalment a causa del tancament de la restauració a centres comercials, del mal temps i de la limitació d’aforament als comerços.
El conjunt d’empreses de Comertia ha vist reduir les seves vendes un 13,8% al mes d’abril, comparat amb el mateix mes de l’any 2019. El tancament de la restauració a partir de les cinc de la tarda i a centres comercials, les pluges i les restriccions d’aforament en comerços han afectat negativament les vendes de la majoria de sectors, exceptuant els d’Alimentació i Llar que s’han vist reforçats.
El 50% dels empresaris creu que a partir del 9 de maig començarà una recuperació progressiva del consum
Tot i el descens, les dades de vendes totals quadrimestrals de l’indicador de retail de Comertia mostren una tendència positiva des de la forta caiguda del primer quadrimestre de 2020. El 50% dels empresaris enquestats té l’esperança dipositada en una recuperació progressiva de la normalitat a partir del 9 de maig, tot i que hi ha diferents opinions sobre l’escenari de consum que es preveu a partir de la fi de l’estat d’alarma. El 10,7% dels empresaris opina que hi haurà eufòria i amb la fi dels ERTO podríem viure una profunda crisis econòmica; el 14,3% creu que hi haurà contenció en el consum presencial i consolidació dels hàbits de compra online; un 12,5% opina que recuperarem la despesa en restauració i en canvi hi haurà més contenció en les compres quotidianes. I un 12,5% més es mostra pessimista amb el comportament del consum, projectant la recuperació al 2022.
Auge de vendes online en pandèmia, però poca representativitat en el volum total
Aquest any de pandèmia les empreses de Comertia han augmentat les seves vendes online un 583,8% de mitja (2021 vs 2019) degut principalment a que moltes empreses l’any 2019 encara no tenien potenciada la venda online. Tot i això, les vendes online només representen, de mitja, el 9,1% del volum total de vendes per a les empreses.
Un altre fet remarcable de la pandèmia és que s’ha diluït l’horari per a les compres online: el 53,2% de les vendes online es realitzen en dies laborables, i la resta el cap de setmana, més concretament, el 26,5% per la tarda, el 10,2% pel matí, i el 6,1% a partir de les 22h del vespre.
Gràfic de vendes mes d’abril de 2021 per categories, comparant amb 2019
Aquest mes d’abril han tingut augment de vendes les categories d’Alimentació Bàsica (31%) i Llar (13,2%), i Complements de la persona (-1%) pràcticament ha igualat vendes al mateix mes de l’any 2019. La resta de sectors ha tingut disminució de vendes, sobretot la Oci i Cultura (-55,6%) i Restauració (-40,8%) i tot i que també han patit descens de vendes l’Alimentació no Bàsica (-17,2%) i la Moda (-22%), comparant amb les vendes del mes d’abril de 2019.
Les empreses de Comertia han tancat 9 establiments aquest mes d’abril i han obert 2.
La previsió de vendes dels empresaris pel mes de maig 2021 vs 2019 és +28%
La previsió de vendes dels empresaris de Comertia de cara al mes de maig és significativament positiva, projectant un augment de vendes de +28%, per la recuperació de la restauració a centres comercials i els sopars fins a les 23h del vespres a partir del 9 de maig.
Més sobre l’indicador
L’Indicador de Retail Comertia és un informe mensual real que serveix com a diagnòstic a curt, mitjà i llarg termini, sobre la realitat del sector en aquells aspectes clau per a la mostra d’empreses representada: ocupació, nombre d’establiments i vendes, totals i per sectors d’activitat.
Metodologia: Enquesta online als empresaris de Comertia, de l’1 al 5 de maig de 2021.
Inici de l’indicador de Retail Comertia: octubre 2010.
NOTA: Atès el tancament del comerç durant el mes d’abril de 2020, l’Indicador de Retail Comertia ha recopilat les dades de vendes totals d’abril de 2021 respecte 2019.