Els establiments adherits a Comertia creixen un 7% al novembre, respecte del mateix mes de l’any anterior

Un 41% de les empreses de retail preveu una millor Campanya de Nadal que l’any passat i un pont de la Puríssima amb vendes molt similars a les del 2022, malgrat que el Black Friday ha impactat de forma molt dispar a cada sector

Gràfic comparatiu de vendes novembre 2023 versus mateix mes any anterior 2023

Barcelona, a 5 de desembre de 2023. – En l’últim tram de l’any, es manté el ritme de creixement en el conjunt dels sectors d’activitat de Comertia amb una mitjana de creixement del 7% durant el mes de novembre, respecte del mateix de l’any anterior. Les dades mostren així un creixement de nou a l’alça en temps nadalencs després d’un octubre amb el creixement més baix de tota la sèrie anual en un escenari d’incertesa de costos, inflació i climatologia.

El 24 de novembre va començar el Black Friday i els empresaris han indicat que les seves vendes van augmentar en el seu conjunt un 4,9% durant el cap de setmana dels famosos descomptes. Tot i això, no tots els empresaris s’han sumat ni s’han pogut beneficiar de la política dels descomptes en motiu del Black Friday o el Cyber Monday. De fet, els sectors tradicionals vinculats com la moda o l’equipació de la Llar són els que més han patit aquests dies de descomptes, mentre que perfumeria o restauració han tingut un impacte especialment positiu.

De cara als propers dies que coincideixen amb el pont de la Puríssima, un 68% dels enquestats preveu unes vendes molt similars a les de l’any passat. Només un 15% té expectatives molt bones a causa del calendari i un 13% preveu vendes baixes ja que considera que la majoria de la gent ja ha fet les seves compres durant la setmana del Black Friday.

Alhora, un 41% dels empresaris de Comertia preveu una millor Campanya de Nadal respecte l’any anterior. Un 38,5% creu que les vendes es mantindran força estables i un 20,5% espera que siguin pitjors donat el context d’inflació generalitzada que no incentiva el consum. Un 53% també assegura que no té previst ampliar plantilla per Nadal, però sí reestructurar l’equip, mentre que un 20% preveu fer més contractacions que el mateix mes de l’any anterior. Un altre 10% espera contractar menys persones que l’any anterior i un 8% no farà noves contractacions, tot i que l’any passat sí que en va fer.

Al llarg d’aquest novembre, el 74,4% de les empreses de Comertia ha tingut un augment de vendes en valor respecte del mateix mes de l’any anterior, un 2% les ha mantingut i un 23,2% les ha disminuït.

La categoria Oci-Cultura ha liderat l’augment de les vendes totals amb un 19,9%;  seguit  per  Altres  (17,5), Alimentació           Bàsica           (10,7%), Complements persona (10,1%), Restauració (4,3%), Alimentació No Bàsica (4%) i Moda (2,1%). La llar ha tornat a patir una disminució de les seves vendes amb un 1,6%.

Pel que fa a l’ocupació, el 60% dels socis ha mantingut la seva plantilla durant el novembre, el 26% l’ha incrementat i el 14% restant l’ha disminuït. De cara al desembre, el 26% dels empresaris té previst augmentar la seva plantilla, alhora que el 58% preveu mantenir-la i el 16% apunta que la reduirà.

La mitjana de creixement de la venda online se situa en un 22,4% al novembre, en comparació al mateix mes de 2022

La mitjana de creixement de les vendes online és d’un 22,4% durant aquest novembre, en comparació al mateix mes de 2022. Segons les dades de tendència de vendes de l’Indicador Retail de Comertia, el volum d’unitats venudes ha augmentat un 4% aquest mes respecte del mateix mes de l’any anterior.

Pel que fa a la variació de vendes acumulades, s’observa una progressió estable amb un creixement del 8,9% entre el gener i el novembre de 2023, en comparació al mateix període de l’any anterior.

Els sectors que més s’han vist beneficiats per la venda online són Equipació Llar (38,9%), Complements persona (35,3%), Altres (20,5%), Oci-Cultura (14,7%), Alimentació Bàsica (9,1%),

Moda (7,3%), Alimentació No Bàsica (4%), i Restauració (3,6%).

El sector que ha tingut més pes en línia respecte a la seva facturació és Moda (12,9%), seguit d’Oci i Cultura (10,2%), Restauració (8,3%) i Altres (4,8%). La resta de sectors tenen un pes en línia entre el 2,6% i el 4,2%.

Durant aquest mes de novembre, les cadenes de retail de Comertia han obert 13 punts de venda alhora que hi ha hagut 3 tancaments.

Els empresaris de Comertia situen la previsió de vendes de cara al mes següent amb un increment del 4,1%, respecte al mes de novembre de l’any anterior.

Finalment, tal com s’observa al gràfic, la tendència de vendes de l’indicador de Comertia segueix una línia paral·lela a les dades de l’INE i de l’IDESCAT, si bé des de l’abril de 2023, amb unes dades força similars.

Més sobre l’indicador

 L’Indicador de Retail Comertia és un informe mensual real que serveix com a diagnòstic a curt, mitjà i llarg termini, sobre la realitat del sector en aquells aspectes clau per a la mostra d’empreses representada: ocupació, nombre d’establiments i vendes, totals i per sectors d’activitat.

Metodologia: Enquesta online als empresaris de Comertia, de l’1 al 5 de desembre de 2023. Inici de l’indicador de Retail Comertia: octubre 2010. Més informació: www.comertia.net.