L'APUNT ECONÒMIC

Un desembre diferent

 
 

El desembre ve farcit de notícies, tant internacionals com estatals i locals. D’entrada, els organismes internacionals ens preparen per advertir-nos que el PIB del quart trimestre serà inferior al del tercer i, per tant, el de la totalitat de l’any es quedarà a Espanya dos dígits per sota del 2019. Amb relació al creixement esperat pel 2021 pronostiquen que serà inferior al que havien previst i que el 2022 serà millor. El Banc Central Europeu va decidir aportar 500.000 milions més per la compra de deute públic dels estats membres i a més, preveu que serà el març del 2022, quan iniciem de veritat el procés de recuperació de l’economia europea. Això vol dir que els tipus continuaran negatius, almenys, fins a la data assenyalada. En la darrera emissió de deute espanyol els compradors en lloc de rebre uns interessos molt reduïts, han hagut de ser ells els que han pagat per aconseguir-la, és a dir, el món a l’inrevés.

Pel que respecta als EUA, després de setmanes de discussió, per fi es destinaran 900.000 milions més de dòlars per estimular l’economia. Per ells el consum és fonamental i bona part dels diners es donaran directament als ciutadans perquè els gastin en les activitats econòmiques. El mateix que ha passat en el continent americà, a Espanya, després de molts dimarts d’ajornament per part del Govern, per fi s’ha aprovat el pla de xoc destinat als sectors Horeca i al comerç; 4400 milions d’euros per ajudar a les empreses i autònoms a fer front a les despeses generades en l’etapa de confinament. Tenint en compte la quantitat d’activitat econòmica terciària afectada, el sector estima que no serà suficient per evitar el tancament generalitzat d’empreses i autònoms. El sector demana ajudes directes com es fa a diferents països d’Europa, cal dir que el sistema fiscal de mòduls i el domicili fiscal de les societats no ho fa fàcil, d’altra banda, la reducció dels lloguers per la via oficial i no per a tots, és una ajuda, però cal tenir en compte que la cadena d’afectats es fa cada vegada més llarga i, de la manca de liquiditat es pot passar a la insolvència i d’aquí al tancament.

Una bona notícia es va produir la nit de Nadal, fem referència al Brexit, acord entre Europa i Regne Unit, això vol dir que el comerç internacional no queda afectat llevat dels tràmits burocràtics i el turisme continuarà pràcticament com estava. En relació amb l’activitat financera (capital) està per veure, i el tràfic de persones ja anirem veient, però per fi un problema que queda resolt o en vies de solució. 

Una altra bona notícia i que afecta directament a Catalunya, és que a principis de mes el Parlament de Catalunya, per àmplia majoria va aprovar la denominada, entre nosaltres, Llei dels Apeus. Per alguns arriba tard, però Catalunya torna a ser pionera en l’estat espanyol, per tant, cal felicitar el Departament d’Empresa i Coneixement per la tasca duta a terme. Ara cal posar els Apeus en funcionament. Els temps no ajuden, però cal que es despleguin i s’executin amb seny per aconseguir l’èxit tan desitjat. Encoratgem als municipis i a les associacions de comerciants a posar-se mans a l’obra. Recordarem que el Tomb de Reus i el seu municipi estant preparats per ser els pioners i són exemple per a tots, sense oblidar Terrassa Centre, el Born, Sant Andreu i Sagrada Família i d’altres que des de fa temps lluiten per aconseguir la promoció del seu territori.

Una altra notícia fa referència al món digital i específicament al online. A EUA les denúncies als tribunals de justícia per abús de posició de domini i per situació de monopoli són una constant. Ara cal afegir la de concentració de poder amb efectes sobre proveïdors i treballadors, en definitiva el canvi de president pot ser positiu i cal ser optimistes a l’hora de regular aquest nou món que és el present i el futur i que, sens dubte, contribueix a la millora de la productivitat del món econòmic.

Pel que respecte a Europa, sembla que desperta i ens informen que s’està preparant una Llei del Mercat Digital, és obvi que per posar-se d’acord tants estats no serà gens fàcil que a curt termini vegi la llum, però ara es fa necessària i imprescindible per evitar la competència deslleial. Tant la tassa Google i la Tobin són un pas previ, però no el definitiu per posar ordre en la fiscalitat del món digital.

En aquest informe no farem referència al que ha passat en el mes clau pels sectors del comerç i serveis, el confinament perimetral, la reducció horària, els límits en l’aforament i el tancament de les botigues dels centres comercials. Són obstacles que han dificultat el normal desenvolupament de la campanya de Nadal, una campanya diferent i unes festes de Nadal també diferents i com a conseqüència, un comportament del consumidor també molt diferent, però indicatiu de què serà en un futur que tenim a tocar.

Per últim, cal desitjar un bon any 2021. L’any de la vacunació massiva i d’un nou paradigma econòmic. Els fons europeus arribaran a l’Estat i cal fer-ne un bon ús i també cal que es distribueixin equitativament en el territori. Som-hi.

Som-hi.

Santi Pagés
Economista

COMERTIA
Av. Diagonal, 452, 7 P
Edifici Cambra
08006 Barcelona
T. 934180433
www.comertia.net

GLOBAL PARTNER

  

Segueix-nos