Els responsables de RRHH s’han reunit al llarg d’aquest temps per compartir les seves experiències en l’organització dels equips de col·laboradors.
Durant l’estat d’alarma per la COVID-19 són moltes les empreses que s’han vist obligades a tancar els seus establiments i presentar ERTO. A mesura que ens acostem a una desescalada, les empreses han d’endegar mecanismes de protecció per a les futures reobertures dels seus negocis i per la tornada progressiva dels seus treballadors.
A conseqüència de l’allau d’ERTO el SEPE ha patit un col·lapse a les oficines públiques d'ocupació. I això ha fet que la majoria de treballadors afectats a mitjans de març no hagin cobrat encara la prestació.
Hi haurà una reincorporació dels treballadors en funció de l’evolució de la pandèmia i les necessitats. La majoria d’empreses aniran desafectant als seus treballadors segons les necessitats de l’activitat. Mentrestant, han d’anar jugant amb els horaris dels treballadors desafectats i la dificultat de molts per conciliar vida familiar i vida laboral.
Quant a la recuperació de treballadors en situació d’ERTO, es plantegen alguns dubtes com ara l’exoneració del pagament a la Seguretat Social a les empreses amb establiments a diferents ciutats, en diferents fases i amb diferents bases de cotització; si als treballadors que se’ls va suspendre totalment la jornada se’ls pot incorporar a l’activitat de manera parcial; si l’empresa està obligada a mantenir l’ocupació un cop finalitzat l’ERTO o quines opcions de conciliació laboral existeixen per persones que tenen cura de malalts o menors d'edat en la situació d'emergència.
Pel que fa a les mesures de protecció tant de treballadors, proveïdors i clients destaquem el distanciament interpersonal d’aproximadament 2 m, l’ús de mascareta, rentada de mans amb aigua i sabó o solució hidroalcohòlica i la neteja i desinfecció periòdica dels objectes d'ús personal i els establiments que comporta una reducció/modificació d’horaris que en alguns casos ha dificultat quadrar els horaris dels treballadors.
La reobertura d’establiments en centres comercials planteja més dubtes que les reobertures a peu de carrer. En la majoria d’aquests espais no s’accepta un horari d’atenció diferent de l’habitual i això dificulta el desenvolupament de l’activitat i els horaris dels treballadors. Hem de tenir en compte que els establiments s’han de desinfectar com a mínim dos cops al dia -un d’ells en finalitzar la jornada, i que els treballadors no poden coincidir en els canvis de torn. Les mesures de prevenció i neteja fan gairebé inviable mantenir l’horari habitual. A això hem d’afegir la preocupació per les vendes, el nombre de treballadors a desafectar de l’ERTO i els lloguers que fins ara estaven aturats. |