

|
|
Comertia assisteix a Retail Revolution organitzat per ESADE CREAPOLIS
Creació d'experiències, omni-canalitat, el valor del barri o personalització del producte o servei van ser només algunes de les moltes idees que es van compartir el dijous 4 d'abril a les ponències de la Retail Revolution Conference.
L'esdeveniment va reunir experts i representants d'empreses de diferents sectors del retail com David Imbernon, Sales Expansió Manager a Ikea, o David Meire, CCO a Desigual, que van explicar com les seves marques s'estan orientant un procés de digitalització exponencial, i van destacar aspectes com l'engagement, l'adaptació als processos multicanal i la creació d'experiències interactives per atraure un consumidor que cada vegada té més expectatives i busca una major personalització.
Omnicanalidad. "Tres de cada quatre compres comencen buscant en el mòbil". Amb aquestes paraules Maite Carillo, Executive Creative Director a MacCann, llançava una idea que es va anar repetint al llarg de tota la jornada: en un context de digitalització, el món retail necessita reinventar-se. Carillo va compartir com és el nou consumidor, un ens empoderat que en lloc de trucar a la recepció de l'hotel si es fon una bombeta, contacta amb el community manager de l'empresa hotelera. Un individu, diu Carillo, amb el qual la marca competeix per l'atenció dels consumidors en el món digital. Així, la solució és donar valor a les relacions, ja que els productes són similars. En la mateixa línia es va pronunciar Manu Monestir, expert en el mercat xinès, president de les 8M 's of Artificial Inteligence Màrqueting Think Tank, a l'afirmar que a la Xina Internet no és un dispositiu, sinó l'onzè dit. El també col·laborador acadèmic d'ESADE va fer reflexionar que fa a com es pot crear una experiència si no es coneix al consumidor, i va oferir com a solució la Intel·ligència Artificial com a suport i suport en la presa de decisions a través de logaritmes que analitzen comportaments.
Botiga urbana. Tant Sergi Ricart, Director of Retail Màrqueting a Nike, com David Imbernon, Sales Expansió Manager a IKEA, van compartir la seva aposta per crear una botiga urbana, localitzada en el centre - "el centre de la ciutat és la nova sorra" - o fins i tot en els barris - "vull tenir la millor experiència, però al meu barri" -, personalitzada i on s'aporta un extra. Innovar, sorprendre, emocionar, aconseguir una connexió emocional, identificar-se amb la comunitat local. Com? En el cas d'Ikea, amb la localització de floristeries en els seus espais o amb el disseny de mobles inspirats en àrees de Madrid. En el de Nike, amb botigues urbanes on a més s'ofereixen sessions amb experts en nutrició o training, o amb la possibilitat de dissenyar les teves pròpies sabatilles.
Jaime Castelló, professor ESADE i encarregat de les conclusions
Experiències. Enamorar, sorprendre, conèixer al consumidor, oferir alguna cosa més. La creació d'experiència com a valor afegit. "El 80% dels consumidors decideixen la seva compra segons la seva experiència", van declarar Guillem Gallego i David Meire, de Desigual, i "aquesta experiència no comença davant l'aparador, sinó molt abans". De nou, el món digital ha donat lloc a un model de botiga diferent, a un moment "tant complicat com divertit, que convida a innovar i ser rellevants", segons Carillo.
Marc Cortés, director general a Roca Salvatella, va defensar que "ens hem de donar permís per qüestionar el model i entrar en diàleg" entre el món digital i el físic. Es van tractar temes com la sostenibilitat retail local versus la globalització digital, el ciutadà versus al turista, o la generació de ciutats-destí comercial. I és que, segons indica Cortés, "Amazon no serà qui pagui l'autopista", i per molt ràpid que sigui, sense carretera física, "el paquet no arriba".
En la trobada, organitzada per ESADECREAPOLIS i l'ESADE Alumni Màrqueting Club, també han participat Josep Franch, degà d'ESADE Business School; Oriol Alcoba, director general d'ESADECREAPOLIS; Isabel Ferrer, presidenta de l'ESADE Alumni Màrqueting Club; Carmen Juanes, directora del Retail Forum; Kenza Bouzoubaa, cofundadora i Head of Strategy en Trivu; Ferran Jover, conseller delegat de Carnovo; Óscar Pierre, cofundador de Glovo; Santi Mier, fundador de Ocean52; Marisa Selfa, directora general d'Ecoalf; Maria Segarra, sòcia de Intueri; Tomàs Díez, urbanista i investigador de la Fab City (IaaC); Pablo Bronstein, director d'Arquitectura de Benito Sports, i Jaime Castelló, professor de Màrqueting d'ESADE.
Aquesta conferència és una de les accions del Retail Forum, una plataforma de trobada, intercanvi i coneixement que neix per fomentar la innovació i transformació del sector del retail. Durant l'esdeveniment, Cortés ha presentat el nou projecte de la plataforma, Retail & City Lab, que vol ser un espai de reflexió plural i independent sobre el retail com a eix vertebrador i transformador de la ciutat.
Més informació:
http://www.esadecreapolis.com/retail-revolution-2019 |