L'APUNT ECONÒMIC

Valors per competir – Conclusions Jornada

 
 

Adaptació del concepte de valors a les estructures comercials del nostre país:

1. A les conclusions farem referència al que s’ha dit per part dels ponents, però aportarem la nostra visió tenint en compte l’estructura comercial del nostre país, integrada com tots sabem per petites, mitjanes i grans empreses on el comerç de proximitat hi juga un paper vertebrador de les ciutats. Intentarem aplicar el sentit comú i per tant, deixeu-me definir el que s’entén per valors aplicats a les empreses del món del retail: “allò que aporten, tangible o intangible, que les diferencia de les altres i que és valorat per part dels seus clients”.

2. Els valors poden estar en tres llocs, en el tracte amb els col·laboradors, en la relació amb els clients i en l’entorn del punt de venda. Quan fem referència al comerç de proximitat, l’entorn és el barri, però quan parlem de multinacionals, l’entorn és el planeta. Per cert, un entorn molt castigat per aquestes mateixes i ara cal fer el possible per rehabilitar-lo i recuperar-lo.
3. La butxaca és la que mana, i davant de tantes opcions de despesa, els consumidors escullen el que creuen més oportú, que no vol dir el millor en relació als valors, doncs en molts casos el preu és el factor fonamental de decisió en una economia domèstica que perd poder adquisitiu.

4. Les empreses del món del retail s’enfronten a dos reptes. Per una banda, al de l’adaptació a un nou comportament del consum i del consumidor, i de l'altra, al de la transformació digital. En el primer cas, són les pròpies empreses les que l’activen, ens referim a la introducció dels productes ecològics com a valors diferencials, i en el segon, cal que la transformació digital es converteixi en un element de millora de la competitivitat de les empreses. Cal recordar que el fons de comerç del retail físic són el seus clients i per tant coneixement de la seva personalitat i dels seus comportaments, del seu perfil, de les seves necessitats, és clau per a poder competir en un món omnicanal.

La ordenació i la intervenció per part de l’Administració és necessària per eliminar la competència deslleial, les posicions de domini i el frau, d’altre banda la cooperació entre les empreses es fa imprescindible, és a dir, compartir per competir.

5. Els establiments comercials i els canvis d’actitud dels consumidors en el transcurs del temps, la moda d’anar a un lloc o deixar d’anar. Fa uns anys estava de moda anar en família al hipermercat a fer la compra setmanal, quinzenal o mensual, i era el propi client el que es feia ell mateix la distribució física dels productes fins el seu domicili, després hem vist com els shopping centers, per uns les catedrals del segle XX, es convertien en lloc de trobada per la seva oferta completa i pel conjunt de serveis que oferien. En el seu moment a Catalunya es va ordenar i regular la implantació de grans equipaments comercials, la qual cosa ens ha permès mantenir i consolidar el model comercial de proximitat, del que som un referent internacional. La moda actual és el món on line, per la seva informació, per la comparativa de preus i per la immediatesa, ens referim a portar a domicili del consumidor el producte objecte de transacció en un temps rècord. Creiem que cal ordenar la distribució física del producte a domicili del consumidor, per sostenibilitat, per contaminació, per congestió de tràfic i per molts altres motius.

6. Per últim, i sense menysprear les noves tecnologies, cal dir que la INTUICIÓ continua i sempre serà un element decisiu en el món dels emprenedors i de les empreses en general.

És una manera de realitzar-se professionalment, de guanyar-se la vida, d’aportar quelcom a la societat i de contribuir al benestar general. No podem oblidar que les empreses són creadores de riquesa i d’ocupació, el que cal és que puguin competir en condicions d’igualtat en front a una nova economia, la col·laborativa, que ha sorgit com a conseqüència de les desigualtats produïdes per la crisi econòmica financera dels darrers anys i impulsada per les plataformes digitals.

Santi Pagés
Economista

COMERTIA
Av. Diagonal, 452, 7 P
Edifici Cambra
08006 Barcelona
T. 934180433
www.comertia.net

Segueix-nos