Planeta i medi ambient, desenvolupament social, comunitat local, cura dels treballadors i ètica empresarial es postulen com els cinc valors predilectes del consumidor conscient.
El sector del retail es troba en un moment de canvis profunds. El desenvolupament de les noves tecnologies ha generat el desplegament de nous canals de venda, i com a conseqüència, els retailers, més que mai, han de buscar vies de diferenciació i connexió amb els clients. Segons el president de Comertia, German Cid, “en el context actual les marques tenim la responsabilitat d’actuar amb valors, i si ho fem amb consciència, aquests valors els convertirem en factors de competitivitat.”
En l'actualitat, les tendències socials apunten a l'auge d'un consumidor conscient: persones que busquen identificar els seus valors en els d'una marca a l'hora d'adquirir un producte o servei. Per aquest motiu, Comertia ha encarregat a la consultora KISS Retail Management Consulting (Ebeltoft Group-Spain) l'elaboració d'un estudi amb l'objectiu de conèixer empreses amb marques posicionades per raó dels seus valors com a factor de competitivitat.
Com a conclusions de l’estudi esmentar que a Europa, l’ètica empresarial i la cura del planeta són els valors que destaquen per sobre d’altres regions. Als Estats Units els valors que prevalen són els relacionats amb la salut de les persones degut al impacte de certes indústries, com també la preocupació pel benestar dels treballadors i també són força actius en temes polítics. En canvi, a l’Àfrica la preocupació és la fam i el desenvolupament social. Una de les empreses identificades ha estat la cadena de farmàcies i para-farmàcies Dis-Chem a Sud-Àfrica, coneguda pels seus valors i múltiples iniciatives en l’àmbit del Desenvolupament Social.
La portaveu de l’estudi, Magda Espuga, ha assenyalat que el futur del retail seran les marques que tinguin valors. Segons l’estudi del consumidor conscient 2017, “el 83% dels consumidors estaria disposat a pagar fins a un 5% més per un producte d’una empresa responsable.”
La jornada va constar de tres grans blocs. En el primer bloc, d’Alimentació amb valors, van participar les marques Veritas, Udon, Ben&Jerry’s i Rema 1000. Veritas, des de la seva creació, es va fixar com a propòsit canviar el món des d’un supermercat. La finalitat de la cadena de supermercats ecològics Veritas és la d'apropar la millor i més saludable alimentació per a la millora de vida de les persones i ajudar a la comunitat local. B Corp els reconeix com el primer supermercat d'Europa que genera un impacte positiu en la societat i el medi ambient.
Per la seva banda, la cadena Udon, líder en restauració asiàtica a Espanya, Portugal i Andorra, té com a valors principals la cura en la compra sostenible d'aliments i productes, i la disminució del malbaratament alimentari. En quant a planeta, l'empresa té en compte la gestió sostenible de recursos naturals i residus, disminuint consums de fungibles, fent servir nous materials i formats reciclats i reciclables. Disposa d'un equipament més eficient, tan ambiental com econòmicament, i una xarxa de proveïdors compromesos i actius per reduir la seva petjada ecològica. A més, el 80% dels riders fan servir bicicleta.
Per a Ben&Jerry’s els valors són un dels tres pilars fonamentals del negoci de la companyia des de la seva
fundació, implicant-se contínuament en temes medi ambientals com el canvi climàtic, i també en temes polítics i socials, generant un impacte positiu i promovent el canvi cap a un planeta i una societat més justos.
Per últim, la danesa Rema 1000, segona empresa més important del país després de Lego, ha estat un exemple d’integració de valors des de l’ADN. D’origen familiar, propietat de Grup Reitan, la seva proposta de marca és oferir “descompte amb actitud”. Sota aquesta premissa, Rema 1000 ofereix als seus clients productes a preus baixos, amb alts estàndards de qualitat i amb el menor impacte en medi ambient. La companyia basa totes les seves decisions en una política de responsabilitat social que es fa extensiva a persones, comunitat local, ètica en els negocis, desenvolupament social i sostenibilitat.
Abans del coffee break, Josep Maria Batalla, co-fundador de 1000Friends, ha estat molt contundent amb els empresaris assistents: “el 70% de les marques podrien desaparèixer i a ningú li preocuparia”. Segons Batalla, les empreses, a més de vendre hem d’ajudar a impactar i a fer coses al món, perquè hi ha molts temes que preocupen: pobresa, corrupció, medi ambient, etc. I sembla que les noves generacions ho tenen clar: “el 87% dels millenials basa les seves decisions de compra si una companyia fa esforços socials positius.”
Misui neix de mans de la família Vendrell, propietaris d'Unión Suiza, presents en el sector del luxe des de fa més de 175 anys. L'empresa realitza tots els processos de manufactura a tallers de Barcelona, contribuint a la generació de teixit empresarial local i al manteniment d'un ofici rellevant a la ciutat. En sostenibilitat, destacar que tenen el segell “or fairmined”, que certifica l'or d'organitzacions mineres artesanals i de petita escala. El projecte defensa l'honestedat dels materials utilitzats, ja siguin gemmològics o metalls nobles.
Patagònia és un exemple d’empresa pionera en valors integrats des de l’ADN, i una marca de referència en el món de l’esport per la qualitat del seu producte i per haver mantingut el lideratge en el seu compromís amb el medi ambient. Avui dia aquest compromís es manifesta en el seu activisme corporatiu i també en aquelles relacionades amb el benestar animal en la seva tasca dins de la cadena de subministrament.
Grup Inditex està incrementant, any rere any, el seu compromís amb la sostenibilitat, la promoció dels drets humans i la transparència. La companyia ha alineat els seus plans amb l'agenda de Nacions Unides 2030, per contribuir als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (SDG) que pretenen afrontar el canvi climàtic, la pobresa i la desigualtat. Des de la vessant més humana, l'any 2002 el grup va posar en marxa la iniciativa social “For&From”, una xarxa de 14 botigues que, sota la imatge de diverses marques del grup, són gestionades per empreses socials i hi treballen persones amb discapacitat.
De la mà del responsable de sostenibilitat del grup, Alfred Vernis, hem conegut el darrer projecte “Join Life”, una etiqueta de roba sostenible que identifica les peces de roba produïdes en fàbriques certificades amb qualificacions A, B o C, tant en auditories socials com en avaluacions medi ambientals. Segons Vernis, “com a empresa líder hem de liderar aquesta transformació i el nostre repte és arribar al 15% de producció amb etiqueta verda en el proper any.”
Per últim, Grup Torres també des dels seus orígens com a cellerers (1870) ha unit tradició i innovació en l’elaboració de vins i brandis de prestigi, treballant sempre amb el màxim respecte cap al medi ambient. Arrelada al Penedès des de fa més de tres segles, ha comptat històricament amb cellers i vinyes al Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Costers del Segre. La cinquena generació se centra avui a transmetre el llegat familiar, elaborant vins que provenen de vinyes singulars i finques amb història i recuperant varietats ancestrals catalanes. Un projecte que, a més de recobrar el patrimoni vitícola pot esdevenir una solució de futur en un escenari de canvi climàtic, el repte més gran que té actualment la viticultura i que la Família Torres combat adaptant-se i reduint les seves emissions per mitigar-ne els efectes.
La Jornada de Retail de Comertia ha estat possible gràcies als patrocinis de Splio, la plataforma de gestió de clients que permet la gestió àgil de campanyes de màrqueting omnicanal, i a Factor Energia, l'empresa d'energia elèctrica que ofereix estalvi. I també al suport de La Caixa, de l'Ajuntament de Barcelona i del departament de comerç de la Generalitat de Catalunya.
La jornada ha posat de manifest que estem assistint a una gran transformació en retail, tant des del punt de vista de fabricants com de distribuïdors, impulsada per clients conscients que exigeixen que l'empresa moderna ho faci bé per la societat i pel planeta.
Més informació o consulta de ponències a: XVI Jornada Retail Comertia.
|