L'APUNT ECONÒMIC

Una aproximació de la situació econòmica a l'actualitat

 

Avui posarem títol a l’apunt econòmic, “La situació que ens toca viure”. No pas per res, sinó per veure que la situació econòmica està en moviment recurrent i això fa que tothom hagi d'adaptar-se a noves situacions. Però el que cal és fer-ho quan calgui, no de manera sobtada, sinó pausada i reflexionada.

En relació al món, o millor dit a la situació internacional, hem tingut unes poques variacions respecte al mes anterior, però la devaluació del pes argentí, és possible que tingui efectes negatius sobre el shopping que els argentins fan a la ciutat de Barcelona. Doncs anaven ocupant la tercera posició en el grup de països extracomunitaris. El preu del petroli segueix la seva tendència a l’alça. La pregunta que ens fem és si passarà dels 80 dòlars el barril, doncs fins a aquesta xifra, és el que estava previst per l’any 2018. El tipus de canvi de l’euro-dòlar, ara està a favor del dòlar, és a dir, per sota de l'1,17, per tant el dòlar agafa força. En quant al president dels EUA, es demostra que primer pica fort damunt la taula, però després entra en raó i, aquesta tàctica es veu que dóna bons resultats.

Pel que fa a Espanya, les dades ens confirmen que el creixement a Catalunya va per davant del de l’estat espanyol. Cal tenir en compte que quan es donen les dades d’Espanya, sempre inclouen a Catalunya, per tant sense la suma de Catalunya, les dades de l’estat espanyol serien més baixes.

Cal ara analitzar les darreres informacions sobre el consum, les dades ens diuen que la taxa d’estalvi del conjunt de les famílies està en un dels seus moments més baixos, que el crèdit al consum, en totes les seves diferents variants, està disparat i que el deute de les famílies experimenta un cert creixement. Cal tenir en compte que la renda de les famílies havia anat reduint-se des del 2012, fins al 2017. En quant a inversions, amb referència a les de béns d’equip mostren una tendència a l’alça i, la construcció està tornant a créixer. En definitiva, les hipoteques estan creixent, fins i tot es diu que el topall del 80% sobre el valor està essent recuperat i inclús algunes entitats arriben al 100%, La venda de cotxes està disparada amb el seu sistema de finançament, és a dir, val més comprar a terminis que al comptat, doncs el preu final surt més favorable perquè inclou el manteniment del vehicle.

En referència a la cotització en borsa de les grans multinacionals de la distribució, segueixen amb una tendència a la baixa, indicatiu que el sector està en plena transformació i adaptació a una nova situació, en canvis importants en les actituds dels consumidors i on la venda online, amb la seva immediatesa agafa el protagonisme.

D’altra banda, si ens centrem en Barcelona i el seu entorn més proper, les notícies són prou bones. El turisme internacional continua anant bé, els congressos segueixen aconseguint rècords, les inversions tecnològiques ens són molt favorables. Però no tot va bé. El sector del retail en general i el de la moda i equipament de la persona en particular, com a conseqüència, entre d’altres de la climatologia, de la competència, de l’online i de les noves actituds del consumidor, ha iniciat una tendència a la baixa, la qual cosa és preocupant. Cal tenir en compte que la renda familiar disponible, unitària, no creix o creix poc i les possibilitats de consum són molt nombroses.

Per finalitzar cal dir que les empreses familiars del sector del retail, amb marca pròpia i xarxa de botigues, són les que transmeten imatge de país i com també fan les grans multinacionals, les quals arriben a acords per ser més competitives, el que cal és fer com ells fan, és a dir, iniciar el camí de treballar conjuntament per aconseguir el posicionament en el mercat nacional que ens permeti satisfer la demanda dels consumidors tant als del nostre país com la de tots aquells que ens visiten.

Santi Pagés
Economista

COMERTIA
Balmes 440, entl. F
08022 Barcelona
T. 934180433
www.comertia.net

Segueix-nos