Segueix-nos
 

Gaes surt al mercat a la recerca de comprador

La cadena de centres auditius va contractar a BBVA com a assessor del procés fa un any. Ara es comença a distribuir informació i fixar reunions amb inversors.

Ara si. Arrenca el procés de venda en Gaes. La família Gassó, propietària de la cadena de centres auditius, ha decidit per fi que està preparada per obrir l'accionariat de l'empresa a un inversor extern. Després d'un llarg període en què el banc d'inversió que va rebre l'encàrrec d'assessorar el procés, BBVA, ha posat ordre en les dades del grup, l'operació s'ha llançat al mercat.

Fonts de la indústria constaten que s'ha començat a distribuir informació de la transacció entre possibles interessats. És més, ja hi ha previstes en agenda reunions amb potencials candidats a l'adquisició, entre els quals es troben diversos dels principals fons espanyols de private equity, segons certifiquen.

Alguns d'aquests inversors segueixen la pista de l'empresa catalana des de fa anys i tenien intenció d'analitzar la compra des que es va començar a parlar-ne, fa molts mesos. Va ser a la primavera de 2016 quan es va conèixer que els Gassó havien establert contactes amb diversos bancs d'inversió amb vistes a triar un que els ajudés a portar endavant els plans de traspàs d'una part del capital. Aquesta selecció els va ocupar tot l'any i va ser al gener de 2017 quan es va contractar a BBVA per avançar en aquesta comesa.

Els dubtes de la família i la necessitat de posar ordre a l'empresa abans de treure-la a l'aparador han contribuït a retardar l'operació més del que és habitual, fins al punt que molts dels agents del mercat apostaven perquè els propietaris havien fet marxa enrere en els seus propòsits i la transacció s'havia caigut. Amb tot, finalment s'ha iniciat el procés.

En l'origen de la transacció, el perímetre de la venda abastava una participació minoritària. No obstant això, fons interessats en Gaes conserven l'esperança que amb la reactivació de l'operació hagi opció de negociar l'entrada a la companyia amb una majoria.

Per regla general, les gestores de capital risc prefereixen adquirir una participació majoritària dins de l'accionariat de les empreses, ja que així es garanteixen una posició de domini que afavoreix la posada en pràctica del projecte preestablert per incrementar el valor i facilita la seva posterior sortida. Cal no oblidar que aquest tipus d'inversors de private equity aposten per companyies, però sempre amb intenció de revaloritzar el negoci i vendre amb plusvàlues al cap d'uns pocs anys.

Malgrat que aquest és el guió habitual, també és possible trobar excepcions on els fons, bé perquè basen part de la seva estratègia en la compra de participacions minoritàries bé perquè estan fortament atrets per una empresa concreta, acaben fent-se amb un paquet minoritari d'accions. Grup Vips, Tous o Maxam són algunes de les empreses espanyoles on el capital risc participa amb una minoria.

Gaes disposa en l'actualitat d'una xarxa d'uns 600 centres auditius repartits a Espanya, Portugal, Turquia, Argentina, Xile, Equador i Panamà. En 2016, la companyia de solucions auditives va registrar uns ingressos rècord de 202 milions d'euros, un 5,8% més que l'any anterior.

Font: Expansion

COMERTIA | Balmes 440, entl. F | 08022 Barcelona | T. 934180433 | www.comertia.net
 
c