Els comerciants catalans s'enfronten al repte de tenir un client súper informat que, malgrat que cada vegada compra més online, encara vol tocar el producte i conèixer-lo de primera mà.

"Fem servir la digitalització per convèncer els nostres equips dels canvis, però el que mou el negoci, sempre, és el negoci", arrenca Genís Roca, president de Roca Salvatella. El seu discurs s'activa sobre una taula plena de cafè, pastes i ganes de conversar. És el tret de sortida del primer esmorzar-col·loqui organitzat per VIA Empresa i IberCaja al centre de negocis que l'entitat financera té a Barcelona, un debat centrat en el retail i el seu repte de futur, la digitalització, que s'ha celebrat aquesta setmana.
De la mà del sempre inspirador Roca, la trobada ha comptat amb la participació de representants de companyies tan rellevants pel nostre teixit empresarial com Bon Preu, Base Detall Sport, Bòboli, Auto 88, Addvante, La Mallorquina, Cottet, DIR, Romauto, Fira Barcelona, Calbet Electrodomèstics i les associacions de comerciants Comertia i Barcelona Oberta.
Com aplicar la transformació digital
"La digitalització és l'excusa dels canvis que fan ara les empreses?", es pregunta José María Santos Figueroa, responsable d'Institucions, Col·lectius, Marca i Estratègia Digital d'IberCaja. "Hem de ser convincents, perquè ho encapsulem tot en transformació digital. Li dius a la teva dona: "M'han nomenat director de transformació digital". "I exactament, això què vol dir?", et replicarà. La paraula digitalització domina l'agenda però una vegada acceptada, sabem que hi ha més coses a fer", argumenta el consultor.
Encarar aquest repte és l'objectiu de l'empresa Cottet. El seu director general i conseller delegat, Javier Cottet, explica les dificultats d'aplicar aquesta transformació. "Vam posar 300 iPads a tots els venedors. No vam fer un pensament de comercialitzar, sinó que vam voler ser més moderns", assegura l'empresari, qui gestiona 44 botigues, una d'elles l'òptica més gran d'Europa amb 2.000 metres quadrats de superfície ubicada al sempre concorregut Portal de l'Àngel de Barcelona.
Els fabricants, el client... i el venedor?
"Les marques ara tenen la capacitat de relacionar-se directament amb el client saltant-se el punt de venda de retail. En certes categories, el fabricant comença a construir una relació directa amb el client quan fins ara només feia publicitat per al client final", introdueix Roca. "Sí, sí. De fet, les marques a nosaltres, com a canal de distribució, ens impulsen, ens fan de motor i ens animen que ens digitalitzem perquè siguem el seu partner i anem a la mateixa velocitat", explica Gemma Pascual, de Base Detall Sport. La firma és la primera central de compres espanyola del sector esportiu a Espanya. Fundada en 1985, actualment gestiona 110 associats i 320 punts de venda distribuïts per Península, Balears i Illes Canàries.
Joan Carles Calbet, president de Comertia i director general de la cadena d'electrodomèstics Calbet, considera que el fabricant té un paper "cada vegada més important, però fins ara les marques no s'havien preocupat d'internet. Ara hi ha moltes que comencen a posar pegues a què es venguin els seus productes per internet", apunta. Calbet, que gestiona 35 botigues arreu de Catalunya i Balears amb més de 100 treballadors, apunta que davant d'internet, "les botigues físiques tenim dos elements a oferir: producte físic i tracte directe".
Llegir més »
Font: Viaempresa |