Segueix-nos
 

Jornada Retail Comertia “El client ho és de la marca, no del canal”

El president de Comertia, Joan Carles Calbet, ha donat la benvinguda a la 15ª jornada de retail de Comertia, aprofitant per posar de manifest la necessitat d’equiparar el model fiscal contributiu en els nous models de retail que provoquen una forta competència deslleial. “Ens referim a formats il·legals tan evidents com el TOP MANTA o formats comercials regentats per operadors de fora del nostre país, que venen productes falsificats, o que no compleixen les normatives de seguretat, de qualitat o de sanitat. Però també a les multinacionals que operen en el territori amb avantatges competitius i en diferents àmbits: fiscal, capital, crèdit, ubicació, etc., que estan copant els millors espais de les nostres ciutats generant una inflació extraordinària en els lloguers de les zones prime, i moltes amb seu a d’altres països, fins i tot a paradisos fiscals, per tant no paguen impostos aquí.”

 


Per la seva banda, la Sra. Muntsa Vilalta, Directora General de Comerç de la Generalitat, ha introduït la jornada assenyalant la importància de les persones en aquest procés de digitalització i transformació del retail, i ha destacat un cop més que “les botigues Comertia tenen per davant el repte de mantenir la seva singularitat i de crear marques irrepetibles.”

Seguidament, Jordi Aymerich, manager partner a Hamilton Global, ha presentat les conclusions d’un estudi que ha tingut com a objectiu identificar les grans macrotendències del retail, emmarcat en el contex #NextRetail de la jornada. Segons Aymerich, “cada persona fa servir 2’6 canals per a realitzar una compra”.

L'estudi presentat per Jordi Aymerich, Managing Partner a Hamilton, ha posat de manifest que estem vivint en una mena de “dictadura tecnològica”, on sembla que la tecnologia hagi de ser la peça clau per a que una empresa funcioni, i això és un greu error. “Cal tenir clar el model de negoci i observar al consumidor com a persona i no tant com a comprador: el consumidor segueix sent qui mana en retail.” La tecnologia ha de ser entesa com una eina de millora en una part del procés del negoci, però mai pot ser una imposició.

Una altra conclusió categòrica ha estat situar el Big Data com un dels factors amb més recorregut en retail, ja que actualment es troba en una fase molt embrionària i en poc temps es convertirà en el factor vertebrador del futur del retail, “perquè té la capacitat d'anticipar necessitats i un alt potencial per influir en les decisions del comprador.”

 

 

En el primer bloc de la jornada, moderat per Albert Closas, hem conegut les experiències d’Enrique Tomás, Nostrum i Brava Fabrics. D'una banda, Enrique Tomás, de la mà del seu director de màrqueting, Xavier Bru, ha exposat el seu cas d'ús de Big Data i anàlisi de dades per aconseguir la fidelització i personalització en el servei als clients en l'establiment que la firma té a la T-4 de l'aeroport de Madrid.

Quirze Salomó, fundador i CEO de Nostrum, ha compartit amb els assistents els plans de la cadena per a convertir-se en el primer player europeu del sector de restauració ràpida, gràcies a l'organització empresarial i als valors intrínsecs de la companyia. Aquest repte el volen portar a terme amb un desembarcament pròximament als mercats de Bèlgica, Holanda i Suïssa, amb format de franquícia i màster franquícia.

Brava Fabrics, una empresa de nova creació, amb només 2 anys i mig de vida, ha exposat el seu model de negoci basat en la fabricació de camises d’estil hipster amb producció a Barcelona, amb venda per internet i a través del seu primer punt de venda físic, concretament al barri de Poblenou de Barcelona. Segons Ramon Barbero, un dels dos socis fundadors, “la botiga ens permet un espai físic per tocar i provar el producte, i a l’hora atorga seguretat a l’hora de vendre a gent de fora de Barcelona.” Per a Barbero, el mercat online té límits: la logística inversa, Facebook,... fins ara han venut 80% online i el 20% en retail físic, i volen invertir aquest percentatge: “volem estar presents a 500 punts de venda multimarca al 2018 així com tenir 2 punts de venda propis a Barcelona”.

 

En el segon Bloc, dedicat a “Estratègies d’omnicanalitat”, hem comptat amb les experiències de Kiabi, Asics i Leroy Merlin.

Àlex Balada, Manager d’Omnichannel a Kiabi, ha explicat l’evolució de l’empresa de moda low price francesa amb 30 anys de vida, present a 14 països, i amb una propera entrada a Brasil a l’abril. Per a Balada, hi ha tants models d’omnicanalitat com empreses, i el que realment importa és saber escoltar als clients: “les marques hem de ser traductors i intèrpretes de les necessitats dels consumidors, i en el desenvolupament d’aquesta tasca, les persones i el talent de l’empresa juga un paper de primer ordre.”

Visió compartida per Xavier Escales, Country Manager d’Asics, qui ha centrat la seva ponència en la necessitat del retailer d’oferir el màxim servei al client. En concret, ha dit que per tal de contrarestar el baix sou del sector, les empreses de retail tenen per davant l’oportunitat de convertir-se en proveïdors d’estil de vida dels seus treballadors, oferint serveis com avantatges en salut (fisioteràpia, mindfulness,...), o flexibilitat horària per a les persones de l’equip.

Per la seva banda, Leroy Merlin, amb una ponència magistral de la mà de Rodolfo Casero, director de la zona nordest i Balears, ha introduït a l’auditori el concepte de “0 canal.” Segons Casero, “no existeix cap canal, sinó que l’experiència ha de ser la mateixa independentment del canal.” Cal buscar l’essència de la marca, el valor de l’experiència i traslladar-la a tots els canals fins arribar a fer desaparèixer el canal. Per aquest motiu, Leroy Merlin ha apostat per crear una comunitat digital a la xarxa que els serveix per generar i obtenir coneixement, escoltar la percepció dels seus consumidors i així anar millorant.

 

Tota aquesta evolució cap al 0 canal, també passa per la cerca de noves ubicacions i noves formes de relació amb el client en l’off line: el model city de centre ciutat (2 botigues previstes per 2018 a Madrid i Barcelona), el format de botiga efímera, actualització de les primeres botigues; format satèl·lit XS a Eivissa,... models que els obliga el mercat. Finalment, les paraules de Casero referents a la digitalització en retail han estat que “la transformació omnicanal és una transformació humana.”

Proximitat i tecnologia ha estat el comú denominador del darrer i tercer bloc de ponents, destinat a conèixer start ups actuals.

Chopit és l’aplicació del comerç de proximitat que ofereix serveis a empreses de comerç de descobrir una marca, comprar online i fer difusió de màrqueting des del punt de venda.

Deliberry és la fusió de “delivery” i botigues d’alimentació, i el seu concepte és que unes “mama shoppers” facin la compra de producte fresc, a diferents botigues, i te’l portin en un període de 2 a 3 hores. Actualment tenen 50 mames en plantilla, i entre d’altres, treballen amb algunes empreses de Comertia com Casa Ametller, Veritas o Nespresso.

Wipiip per la seva banda és una tecnologia que et permet fer la llista i a l’hora ser la cistella de compra en el mateix moment que s’acaba un producte. I per últim Ulabox, amb 7 anys de recorregut al mercat, es defineix com una empresa de tecnologia a més a més de ser un supermercat online.

Per últim, el professor d’ESADE expert en retail, Jaume Hugas ha fet una ponència final desgranant els moviments empresarials dels gegants de la distribució mundial, Wal-Mart i Amazon, i ha anunciat algunes sentències colpidores per als retailers, tals com que el futur i el creixement del negoci es troba sí o sí a l’ecommerce i que el repte encara per resoldre és el logístic, assegurant que no hi ha cap empresa en tot l’estat espanyol que tingui un model logístic d’èxit. El ponent ha compartit amb l’auditori algunes idees interessants com per exemple la substitució de les bústies per taquilles, per poder deixar els paquets als domicilis i evitar les altes despeses de la logística inversa.

Tot plegat, ha estat un matí intens de reflexió que ha deixat sobre l’escenari un pronòstic saludable en nous formats de retail (click&collect, showroom, flagship,...), amb noves modalitats de negoci (en el cas de botigues showroom, pagar per emprovar peces), i amb la logística, com a gran repte.

COMERTIA | Balmes 440, entl. F | 08022 Barcelona | T. 934180433 | www.comertia.net