|
Els amos de Gaes valoren la incorporació d'un nou accionista minoritari, que impulsaria l'expansió del grup de solucions auditives.
La família Gassó, propietària de la cadena de centres auditius Gaes, avança cap a una possible obertura de l'accionariat de l'empresa a un inversor extern. Els amos i directius de la companyia han contractat a la divisió de banca d'inversió de BBVA com a assessor financer perquè els ajudi a decidir si és oportú llançar una operació de venda, segons indiquen fonts financeres. L'opció que està sobre la taula és el traspàs d'una participació minoritària del capital. Malgrat que el procés d'anàlisi es va obrir fa mesos, encara s'està valorant la conveniència de la transacció i els Gassó no s'han decantat de manera definitiva per tirar-la endavant. En tot cas, l'objectiu principal dels propietaris és conservar el control de l'empresa que fabrica i ven audiòfons.
De prosperar els plans de venda, Gaes comptaria amb l'interès dels fons de capital risc en l'operació, segons fonts de la indústria. Alguns segueixen la pista de la companyia catalana des de fa anys i tenen intenció d'estudiar una eventual compra, si s'acaba llançant el procés, expliquen aquestes fonts. Això sí, diversos dels aspirants admeten que el fet que la transacció estigui reduïda a una posició minoritària del capital minva la gana i aquest és un dels factors que estaria retardant el llançament de l'operació, assenyalen diverses fonts financeres.
Per regla general, els fons de capital risc prefereixen adquirir una participació majoritària dins l'accionariat de les empreses, ja que així es garanteixen una posició de domini que afavoreix la posada en pràctica del projecte preestablert per incrementar el valor de l'empresa. Cal no oblidar que aquest tipus d'inversors de private equity aposten per les companyies però sempre amb el propòsit de revaloritzar el negoci i vendre amb plusvàlues al cap d'uns pocs anys.
Malgrat que aquest és el guió habitual, també és possible trobar excepcions on els fons, bé perquè basen part de la seva estratègia en la compra de participacions minoritàries bé perquè estan fortament atrets per una empresa concreta, acaben fent-se amb un paquet minoritari d'accions. Entre els últims exponents d'aquesta via en el mercat espanyol destaca l'adquisició d'un 30% de Grupo Vips que Proa va tancar fa pocs mesos, donant relleu en el capital a Goldman Sachs i facilitant que els Arango conservin els comandaments de la companyia de restauració. Una altra empresa de caràcter familiar, Tous, va optar el 2015 per obrir les portes a un soci extern amb el traspàs d'una participació del 25% que, després d'un competit procés, va ser conquistada pel fons suís Partners Group.
El camí seguit per la casa de joieria serviria d'inspiració a Gaes, on la incorporació d'un inversor minoritari podria aportar oxigen als plans d'expansió sense que els fundadors i coneixedors dels ressorts del negoci hagin de cedir la batuta. L'empresa catalana aspira a reforçar la presència en els mercats on ja està situada i a més té en perspectiva fer el salt a nous països, amb el focus posat a Llatinoamèrica.
Gaes disposa en l'actualitat d'una xarxa d'uns 600 centres auditius repartits a Espanya, Portugal, Turquia, Argentina, Xile, Equador i Panamà. El 2015, la companyia de solucions auditives va registrar uns ingressos de 190.900.000 d'euros, un 2% més que el 2014, quan la facturació va rondar els 187 milions. Les vendes internacionals van representar el 15% del total i el propòsit és elevar el pes fins al 20% en els propers anys, objectiu al qual han de contribuir els nous mercats.
Font: Expansión |