'Informe "Com conviuen online i offline en el Procés de Compra dels consumidors"
El 32% dels catalans que busca informació online acaba comprant a botiga física

  • El 18% dels catalans busca informació a botiga física però acaba comprant a través de canal online.
  • El 64% dels catalans utilitza internet per comparar preus.
  • El 31% dels catalans compra de forma única a botigues tradicionals, sense fer mai cap compra online.

Comertia ha encarregat a l'empresa de consultoria i estudis de mercat Hamilton Global, un Informe sobre els Hàbits i Procés de compra dels catalans, amb l'objectiu de conèixer el comportament de compra dels compradors catalans en la convivència del món online amb el món offline. L'estudi s'ha basat en l'anàlisi de tot el procés de compra, des de l'origen de l'estímul, per entendre com s'origina la necessitat de la compra, quines actituds identifiquen la predisposició a la compra, com avaluem l'oferta i què ens mou a l'elecció, fins a arribar a la decisió de compra, la satisfacció i la repetició.

 

Segons el President de Comertia, Joan Carles Calbet, "aquest estudi ens permet conèixer la penetració d'online a les llars catalanes i ens ajuda a saber quins aspectes del procés de decisió de compra han variat amb la multicanalitat actual."

ABANS DE LA COMPRA
Un 52% dels compradors catalans fa recerca d'informació (online o offline) de forma habitual abans de la compra, si bé els sectors sobre els que els consumidors fan més cerca són viatges (78'5%), electrodomèstics (71'5%), roba exclusiva (68'3%) i reformes de la llar (65%).

En offline, els consumidors catalans encara tenen molt en compte l'opinió de la botiga on finalment compren, especialment quan han de fer reformes a la llar (45'9%) o comprar roba exclusiva (30'2%). Una altra font d'informació molt consultada són els amics i familiars, especialment per a l'assessorament en productes exclusius (33'5%) i reformes de la llar (33'2%). L'opinió d'altres usuaris i d'experts a internet es tradueix en el principal element d'informació que influeix en la decisió final de compra.

Les fonts més consultades online són les pàgines web oficials de marques i fabricants, especialment pels sectors roba exclusiva (51'9%), electrodomèstics (49'9%), viatges (44'9%) i productes exclusius (43'4%); i els consumidors demanen opinió a usuaris i experts especialment per a reformes de la Llar (45'9%), i viatges (49'9%). El 64% dels catalans reconeix utilitzar internet per a comparar preus.

On busca informació el consumidor abans de prendre la decisió de compra?

COMPRA
Els sectors comercials que generen més emoció en la compra estan relacionats amb ocasions especials fora de la quotidianitat; en destaquen el sector de roba exclusiva (83'3%), menjar a la carta (81'5%), productes exclusius (79'8%), reformes de la llar (73'9%) i viatges (73'7%).

Contrastant les dades de l'estudi amb dades d'Eurostat 2014, Catalunya estaria per sobre de Portugal, Itàlia, Grècia, Polònia, Espanya i Hongria en el rànquing de compra online.

Els sectors més consolidats en compra online són el de viatges, roba exclusiva, productes exclusius (joies, rellotges, etc.,), electrodomèstics i paralment de la llar. En supermercat, segueix predominant la compra física: només un 5% dels compradors compra online.

El 32% dels catalans busca informació online i després compra a botiga física, mentre que el 18% dels compradors catalans busca informació a botiga física però acaba comprant a través del canal online.

Aquells sectors amb menor penetració online i baix nivell de recerca offline són la roba d'ús diari, l'oci i joguines, articles de festa i papereria, activitats amb una demanda més impulsiva. Sectors com parament de la llar, perfums, ulleres o audiòfons són sectors on predomina encara la compra a botiga física, principalment per l'assessorament en el punt de venda.

En general, les dades de l'estudi desprenen que el comprador online és més impulsiu i l'offline és és racional. El 43% dels compradors online compra en resposta a una informació que ha vist a internet, en canvi a botiga física, el 49% dels consumidors afirma comprar per necessitat. 

Els compradors online premien el preu i la usabilitat de la web per a decidir-se a comprar: només un 23% dels compradors catalans ho fa a través de la pàgina oficial de la marca del producte. A botiga física, les raons principals perquè un comprador triï un establiment són el preu i la proximitat.

En quant al canal on es fan les compres, segueix predominant l'ordinardor, tot i que un 17% dels catalans que ha comprat online ho ha fet a través d'smartphone, i només un 8% a través de tablet. El 31% dels catalans compra encara de forma única a botigues tradicionals, sense haver fet mai cap compra online.

DESPRÉS DE LA COMPRA
Els sectors més ben valorats pels compradors un cop s'ha consumit el producte o servei són el menjar a la carta, reformes de la llar, roba exclusiva, perfums i dinar de menú. I a Catalunya, el percentatge de repetició de compra (72'4%) en el mateix establiment està per sobre d'altres països.

Aquesta fidelitat es troba principalment en els sectors de reformes de la llar, perfums, roba exclusiva, activitats d'oci i restauració.

L'estudi conclou amb la identificació de tres perfils generacionals de compradors: Millenials, (nascuts entre 80 i 90) busquen més informació prèvia abans de realitzar la compra, compren més online, i visiten més centres comercials que botigues de carrer. La Generació X (nascuts entre el 65 i 80) és una generació que realitza compres més racionals, tot i que es permeten luxes puntuals, i combinen compra física i online. Per últim, els Baby Boomers (nascuts entre els anys 50 i 64), realitzen compres per necessitat entre setmana, a peu de carrer i sense gaire cerca prèvia d'informació.

Aquests darrers perfils actitudinals de compradors evidencien una notòria relació del canal online amb les generacions més joves, que fa preveure un increment proporcional de la venda online al mateix ritme que la població.

Més sobre Comertia
Comertia agrupa 63 empreses de retail, que sumen més de 5.000 punts de venda, factura 5.000M€ anuals i dóna feina de forma directa al voltant de 40.000 persones.

COMERTIA | Balmes 440, entl. F | 08022 Barcelona | T. 934180433 | www.comertia.net